21.8 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljADR, ameninţată cu evacuarea

ADR, ameninţată cu evacuarea

Agenţia care împarte banii pentru proiectele europene în Oltenia ar putea rămâne de la anul pe drumuri. Alte instituţii şi organizaţii găsite cu acte în neregulă care îşi au sediul în Palatul Administrativ doljean vor părăsi clădirea mult mai devreme.

Prefectura Dolj a intrat în curăţenie de toamnă. Mai-marii instituţiei au ajuns la concluzia că spaţiul care le revine angajaţilor Instituţiei Prefectului Dolj este mult prea mic în raport cu numărul acestora şi au decis să verifice dacă toate cele opt agenţii şi organizaţii care îşi au sediul în Palatul Administrativ doljean funcţionează cu acte în regulă în clădire. Prefectul Silviu Dumitru a trimis o adresă către toate aceste instituţii prin care le cere să prezinte actele de repartiţie a spaţiilor. În acest fel, autorităţile doresc să afle care dintre organizaţiile mai mult sau mai puţin cunoscute ce îşi au sediul în prefectură funcţionează ilegal în clădire. „Vrem să vedem care acte sunt valabile; sunt unele care la noi nu au nici un fel de protocol, dar poate există unul la nivel naţional. Problema este că juriştii noştri sunt împărţiţi în mai multe părţi în prefectură şi comunică greu“, a spus Ovidiu Dumitrana, consilier de imagine al prefectului Dumitru.

 

ADR, gata să se mute în Vâlcea

 

Prima victimă a campaniei de „curăţenie“ din prefectură este chiar instituţia care împarte banii veniţi de la Uniunea Europeană pentru proiecte întocmite pe programele PHARE şi, recent, Programul Operaţional Regional. Agenţia pentru Dezvoltare Sud-Vest Oltenia a cerut prefectului de Dolj prelungirea protocolului de şedere care expiră în august anul viitor cu încă zece ani. Potrivit directoarei Marilena Bogheanu, în prezent, ADR Oltenia nu dispune de banii necesari cumpărării sau construirii unei clădiri, dar organismul va putea accesa fonduri europene în acest scop.

„Noi am transmis acum două săpătămâni o adresă prin care solicitam prelungirea protocolului care expiră în august 2008. Vom avea posibilitatea de a accesa o finanţare pe PHARE, dar trebuie să ştim încotro ne îndreptăm: construcţia unei clădiri, extinderea uneia existente sau plata chiriei. Răspunsul prefecturii a fost foarte politicos, dar negativ. Nu s-a acceptat nici o prelungire, nimic. Ne-au spus că au şi dânşii probleme cu spaţiul“, a precizat Marilena Bogheanu. Aceasta spune că, în condiţiile în care din fonduri europene ADR ar putea obţine 375.000 de euro pentru sediu, pentru construcţia unei clădiri noi ar fi necesare 1,5 milioane de euro, potrivit unui studiu de prefezabilitate comandat de ADR.

Directoarea a declarat că au fost discuţii referitoare la mutarea ADR la Vâlcea, însă posibilitatea a rămas ipotetică. „A fost o discuţie foarte serioasă pe vremea când era prefect domnul Nicolae Giugea şi a vrut să ne dea afară. Eu am scris doamnei ministru Boagiu şi dânsa a încercat să-l convingă pe prefect că nu ne poate ignora. A sunat-o apoi pe doamna Anuţa Handolescu şi a discutat foarte serios problema. Îmi puneau la dispoziţie o clădire foarte bună şi tot spirjinul, dar nu poţi să muţi o astfel de instituţie“, a mai spus Bogheanu.

 

Sediul, în sarcina consiliilor judeţene

 

În răspunsul formulat de prefectură către ADR şi semnat de subprefectul Ionel Ciobotea se arată că, „odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 315/2004 privind dezvoltarea regională, obligativitatea asigurării spaţiului ADR-urilor a revenit consiliilor judeţene şi, drept consecinţă, Instituţia Prefectului nu mai are sarcina de a repartiza un spaţiu ADR Oltenia“. Într-o adresă ulterioară către ADR, răspunsul este întărit şi de prefectul Silviu Dumitru, care precizează că va „colabora“ cu ceilalţi membri ai Consiliului pentru Dezvoltare Regională pentru a găsi un sediu pentru ADR.

 

POR leagă ADR de prefectură

 

Evacuarea ADR din sediul Palatului Administrativ nu este nici măcar luată în calcul de preşedintele Consiliului Judeţean Dolj şi al CDR, Ion Prioteasa. Acesta a declarat vineri că, în contextul actual, în care ADR Oltenia va gestiona 621 de milioane de euro venite în Oltenia prin POR, nici nu se pune problema ca ADR să fie dată afară din clădire.

„Nu am avut o discuţie cu domnul prefect, dar voi avea şi sunt sigur că voi găsi înţelegere. Dacă această instituţie e cea care aduce bani în judeţul Dolj în acest moment, atunci mai bine ieşim toţi afară şi îi lăsăm pe ei să stea acolo. Sunt sigur că şi domnul prefect gândeşte la fel şi mi-e greu să cred că cineva va scoate ADR în stradă, mai ales în această perioadă“, a spus Ion Prioteasa. Acesta a precizat că, pentru ca ADR să aibă un sediu, există trei posibilităţi: suplimentarea sumei de 375.000 de euro primite de ADR prin contribuţia CJ-urilor din Oltenia, o contribuţie mai mare venită din partea CJ Dolj sau cumpărarea unui sediu de către ADR şi CJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS